Napelemes házak után az autóké a jövő?

Van egy haverom, akinek az egész családja, legalábbis a fiúk, nagy technológiai gurunak számítanak. A bátyja és az apja is ilyesmikkel foglalkozik, így örökletesen, illetve neveltetéséből adódóan ő is ilyen kis techzseni lett. Legújabban versenyautókat kezdtek el építeni a csapatával és mindenféle versenyekre járnak. Persze nem a tipikus Forma 1-es autók, hanem a megújuló energiával működők. Mivel a házukban is minden modern és egyre környezettudatosabb, a legújabb kocsijukat napelemmel látták el, az termeli nekik az üzemanyagot.

Egészen érdekesen hangzik, úgyhogy elkezdtem jobban kifaggatni a napelemek működéséről, illetve, hogy mennyibe kerül mondjuk egy házba beszereltetni. Azt mondta, hogy anno ő is erről a honlapról informálódott, hiszen velük szereltették be a sajátjukat is. Az alapokat persze elmondta, illetve, hogy pályázni lehet ezeknek a támogatására, de részletesebben is érdekelt a dolog, úgyhogy felkerestem a sporoljnapelemmel.hu-t. Elég komoly és összeszedett leírást találatam a napelemes pályázatokkal kapcsolatban, nem írnám le az egészet, de a legfontosabbakat mindenképpen kiemelem. A lényeg, hogy családok, társasházak, lakásszövetkezetek is egy kifejezetten kedvező hitellel tudják felújítani ingatlanjaikat, a Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitellel.

A Magyar Fejlesztési Bank egy 0 százalékos hitelt kínál a lakosság számára, igaz, ez most nem elérhető, ugyanis kimerültek a készletek. Ez is arra utal, hogy mennyire kelendőek a napelemes pályázatok. A 0 százalékos hitel egyébként egészen pontosan azt jelenti, hogy csak a napelem árát kell kifizetnünk, kamatok, kezelési költségek, előtörlesztési és szerződésmódosítási díjak, valamint rendelkezésre tartási jutalékok nem érintenek miket. A vállalkozásoknak többféle vissza nem térítendő támogatási lehetőségei vannak, viszont családoknak is nagyon megéri beruházni a napelemekre.

napelemes pályázatok

Ez a hitel konkrétan olyan, mintha valaki, mondjuk egy barátunk kifizetné nekünk előre a napelemet és részletekben kéne törlesztenünk neki, kamatok nélkül. Mivel a napelem beszerelése után nem kell az áramért fizetnünk, így az az összeg fedezi a hitel törlesztőjét. Nem teljesen értettem, hogy mi van akkor, ha éjszaka van és nincs, ami termelje az áramot, de a haverom ezt is elmagyarázta a honlap segítségével. Értelemszerűen a napelemek nappal termelik meg a szükséges energiát, ami viszont a legfontosabb, hogy jóval több energiát állítanak elő, mint amennyire általában egy családnak szüksége van. Ilyenkor jön a következő kérdés, hogy akkor mi lesz a megmaradt felesleggel. Van egy drágább és egy praktikusabb megoldás is. Az első, ha akkumulátorokba töltjük az energiát, de ez költséges és az akksik romlanak egy idő után. A másik, hogy keletkezett pluszt a hálózatba juttatjuk és voltaképpen eladjuk a szolgáltatónak, akinek kötelessége ezért fizetni. Ezt követően éjszakára megvesszük tőle az áramot, de ugye ezt mi már betermeltük, megkaptuk tőle, így tulajdonképpen nullára jön ki az egész „biznisz”.

Ami még nem volt tiszta, hogy az államnak miért éri meg az, ha kamatmentesen támogatja a családok lakásfelújítását. A tömör válasz, hogy ebben van a jövő. E mögött a felfogás mögött pedig természetesen az Európai Unió áll, mely meghatározott egy célt, hogy x éven belül az általa felhasznált energiának hány százalékban kell megújuló energiaforrásból származnia. A magyar pályázatok pedig szinte mindig uniós pénzekből jönnek létre. Ráadásul a fosszilis energiaforrások ideje kezd lejárni, károsítják a Földet és fogyóban is vannak, így Magyarországnak is fel kell készülnie az újításra, szóval van miért ösztönözni mindenkit a napelemekre.

A kezdeti erős befektetések nagyjából 8-10 év után térülnek meg amúgy, utána pedig már plusz pénzt hoznak a háztartásba. Tíz év alatt nagyjából visszajön a napelemért fizetett milliós összeg, utána pedig továbbra is megspóroljuk az áram díját. Ráadásul a PENTELE SOLAR Kft. az egyik legrégebbi napelemgyártóval áll partneri viszonyban, a Sharp Solarral, amely világviszonylatban is az élmezőnyhöz tartozik. 25 éves garanciát vállalnak a napelemekre, és ez nem sima termékgarancia, hanem teljesítménygarancia. Egész pontosan azt jelenti, hogy garantálják, hogy az általuk gyártott napelem az első 25 évben a gyári teljesítményük minimum 80 százalékát hozza majd. Nem semmi!

Nem csodálom, hogy a haveromék is ilyet szereltettek a házukra, ahogy azt, sem, hogy teljesen bezsongott a témától. Kíváncsi leszek, hogy a napelemes autókkal mire mennek majd, a napelemes házak után, lehet, hogy az autók lesznek a következők, amikre pályázatot lehet igényelni. Biztosan megnézem, ha elkészült.