Egy bakancslistás ovál pálya: az Indianapolis Motor Speedway

Imádom az autóversenyeket. De nem a Formula–1 világát, az túlságosan steril nekem. Hanem az amerikai ovális pályákat. A Daytona pályát, az atlantait, de mindenekelőtt az indianapolisi ovál pályát. Tudod, ez az, ahol a Turbó című film kerti csigája is az első helyen végzett.

Minap valóra vált egy nagy vágyam: mentem két kört az Indianapolis Motor Speedway pályán. No persze nem az igazin, hanem egy szimulátoron. Egy energetikai szakmai napra voltam hivatalos előadóként, ahol a szervezők a hangulat fokozása érdekében show elemekkel is készültek: volt egy hawaii tánckar és egy autó szimulátor. Előbbi nem mozgatta meg a fantáziámat, utóbbi annál inkább. Természetesen a vezetés után sokkal lelkesebb vettem részt a rendezvényen is.

Ennek fő tematikája a hőszivattyús fűtés volt. Régebbről van a témával kapcsolatom, ezt megelőzően részt vettem egy “Hőszivattyú típusok – Esté Credit” című rendezvényen is meghívott előadóként. A mai rendezvényen is a hőszivattyúk különböző típusairól, azok előnyeiről és esetleges hátrányairól tartottam egy prezentációt. Bemutattam, hogy milyen típusai vannak:

  • levegő-víz hőszivattyú: kiváló hatásfokkal rendelkezik: 75% környezeti energiához csak 25% elektromos energia (áram) szükséges. Ráadásul viszonylag olcsó a beszerzése és telepítése is. Továbbá a későbbi karbantartásának sincsen magas költsége,
  • víz-víz hőszivattyú: még jobb hatásfoka van, mint a fenti típusnak. De drágább ill. kevesebb helyen üzemeltethető gazdaságosan. Ráadásul nem alkalmas használati melegvíz előállítására sem.
  • Talajkollektoros hőszivattyú: a Föld felszínéhez közeli hőt hasznosítja. De sajnos nagyon nagy a helyigénye és a növénnyel történő beültetés lerontja a hatékonyságát.

Nagy sikere volt az előadásomnak, csakúgy, mint korábban a Hőszivattyú típusok – Esté Credit című rendezvényen.