Megújuló energiával a versenypályán és a háztartásokban

Az autós versenysportok világa a sebesség növekedésével egyre nagyobb népszerűségre tett szert. A 90-es években pénzt nem kímélve, a nagy autógyártó vállalatok hatalmas összegeket fektettek a versenyautók tökéletesítésébe, melyek dízel vagy benzinüzeműek voltak. A 21. század első negyedében azonban változások indultak el, manapság már törekednek a jó eredmények mellett a környezettudatos “üzemanyaggal” működő autók fejlesztésére. Még nem akkora a népszerűsége, de folyamatosan növekszik az elektromos autók rally bajnokságának nézettsége, remélhetőleg 10 éven belül már ez a fajta technikai verseny lesz a mérvadó.

Az ingatlanok energetikai korszerűsítése a versenyautók fejlődésével párhuzamosan fejlődött, a 90-es években a földgáz és a gázüzemű fűtés virágzott, a 2020-as évekre viszont betört a megújuló energia a háztartásokba. Olyannyira komoly a helyzet, hogy 2021-től csak minimum CC-s energetikai besorolású új építésű ingatlanra adnak használatbavételi engedélyt. Na de mit jelent a CC és a korszerű energetika?

Az e-tanusitas.eu energetikai tanúsító cég weboldala alapján az előírásoknak megfelelő, korszerű ingatlanok egy sor paraméternek kell, hogy megfeleljenek. A legfontosabb paraméter a megújuló energiával történő épületenergetika, azaz olyan berendezések használata, mely alternatívát nyújt a magas CO2 üvegház hatású gázok kibocsátására. Egy gázüzemű kondenzációs kazán használata noha olcsónak és hatékonynak tűnik, mégis hatalmas mennyiségű CO2-t bocsát ki az épület közvetlen környezetébe. Alternatív megoldás lehet a napelem panel és a hozzá tartozó inverter felszerelése, mely nagy mértékben javíthatja az épület energetikai besorolását.

A hatékonyabb hőtartást segíti még a korszerű nyílászárók beszerezése és a megfelelő, hőhíd mentes szigetelés elkészítése az ingatlan külső és belső falán. Ha nem tudjuk pontosan, hogyan javíthatnánk az épületünk besorolásán, érdemes kérni egy energetikai tanúsítványt, melynek során a megbízott cég felméri a jelenlegi állapotot, elkészíti az okmányt és javaslatot tesz a korszerűsítésre. Az energetikai tanúsítvány készítése hamar megvan, akár 24 órán belül is hozzájuthatunk, mondta az e-tanusitas.eu szakembere, ezt az okmányt fel lehet használni ingatlan adásvételhez, illetve pályázatok benyújtásához is. Minél rosszabb a besorolása egy épületnek, annál nagyobb az esély arra, hogy megújuló energia pályázaton, vagy fűtés korszerűsítés pályázaton nyerünk. Természetesen jópár egyéb faktor is közrejátszik, például a meglévő besorolás és a jövőbeni becsült besorolás közti különbség is. Minél nagyobb az energetikai korszerűsítés mértéke, annál esélyesebb a pályázat elnyerése.

energetikai tanúsítvány készítése

Nem kell energetikai tanúsítványt készíteni abban az esetben, ha hobbiházunk van bizonyos négyzetméter alatt, gazdasági épületre sem feltétlenül kell ilyet csináltatni, de érdemes figyelni az aktuális állami pályázatokat, mert kisebb önerővel nagyobb korszerűsítés vihető végbe. Egy napelem felszerelése függetlenné teheti az épületet az áramszolgáltatótól, adott esetben még az áramszolgáltató is fizethet nekünk azért, hogy áramot termelünk.

Amennyiben igénybe vesszük az e-tanusitas.eu szolgáltatásait, ők össze tudnak kötni azzal a szakember gárdával is, akik a korszerűsítést végzik, vannak kapcsolataik napelem telepítő cégekkel, pályázatíró cégekkel, független pénzügyi szakemberekkel és a hitel felvételében is tudnak tanácsadót adni. Mindössze annyit kell tenni, hogy felhívjuk őket a +36-70-235-0114-es telefonszámon, ahol az ügyintéző részletes tájékoztatást ad az energetikai tanúsítvány készítésének menetéről, díjairól és határidejéről. Általában 24 órán belül elkészül az okmány, érdemes jelezni, hogy milyen célra szeretnénk igénybe venni a szolgáltatást, így a helyszínre érkező szakember is tanácsot tud nyújtani a korszerűsítéssel kapcsolatban.

Például, ha napelem pályázaton kívánunk részt venni, úgy bekér egyéb extra adatokat is, mint az éves áramfogyasztás kWh-ban, hisz ebből lehet megállapítani, hogy mekkora a háztartás energiaigénye, milyen nagyságúra kéne méretezni a rendszert. A tanúsító szakembernek maga a korszerűsítés nem a szakterülete, de tud ajánlani olyan kontaktot, akik el tudják végezni a felmérést és árajánlatot adnak a megújuló energiával működő, korszerű rendszerre.