Hajóbérlés a Balatonon, 4 gyerkőccel

A 12 éves kisfiam megszállottja az autóknak, és a versenyautóknak. Állítása szerint ő Forma 1-es versenyző lesz, ha nagy lesz, szóval igazából neki már most megvan a jövőképe. Azért remélem, hogy idővel valami biztonságosabb szakma után kezd majd érdeklődni, addig is a vasárnapi autóversenyeken és nagyokat szundizom, amíg a 12 évesen lelkesen szurkol a kedvencének.

Mára már hagyománnyá vált, hogy nyaranta elmegyünk a Balatonra egy teljes hétre, két másik családdal, akikkel még az oviban ismerkedtünk össze. A gyerekek jól elvannak és mi is nagyon jól kijövünk egymással, mondhatni barátokká váltunk az évek során.

Szóval idén is lementünk a Balatonra, szerencsére és úgy döntöttünk, hogy a gyerekek már elég nagyok ahhoz, hogy kipróbáljuk a vitorlázást. Még indulás előtt 1 héttel beírtam a keresőbe a hajóbérlés balaton szavakat, hogy mi a kínálat. Így bukkantam rá a BalatonPro oldalára. Náluk a fő profil a vitorláshajók bérbeadása, de amúgy leszerveznek szinte bármilyen rendezvényt, legyen szó szülinapról, lánykérésről (fú de romantikus lehet!), csapatépítő, céges bulik, legény – vagy lánybúcsú stb. stb. Tehát az egész 6 fős vitorlástól, rendelkeznek 100 fős nagy hajóig is. Szerintem ez nagyon jó, hogy ilyen széles a választék, és így a piacon is több lábon tudnak állni. Elődleges kikötőjük, (már ha jól értettem) az a siófoki kikötő, de megállnak Fonyódon, Alsóörsön és Balatonfüreden is, mármint ott is rendelkeznek saját kikötővel, ami a Bahart kikötői. Ennek igazán megörültem, mert mi Alsóörsre szoktunk menni, és örülök, hogy nem kell elautókázni Siófokig.

Szóval a BalatonPro-nak jelenleg 8 bérelhető vitorlása van, mindegyik ilyen 8-10 férőhelyes. Egészen jól felszereltek, Wc, konyha miegymás, meg a nagyon szuperekben van LCD tv és klíma is. Szerencsére hajóvezető bérlésre is van lehetőség, ami azért is nagyon jó, mert senkinek nincs papírja arról, hogy vezethetne ilyen járműveket, meg persze egy tapasztalt, profi hajóvezető mellett sokkal nagyobb biztonságban tudom érezni magam.

A minimum bérleti idő náluk 2 óra, ugyanis ez az az időintervallum, ami mellett valóban meglehet élni a teljes vitorlás élményt. Utána már teljesen szabadon választható, hogy ki hány órát szeretne igénybe venni. Írnak néhány általános ajánlást az oldalán, meg arról is adnak tájékoztatást, hogy egyes programokra hány órát érdemes számolni, hogy kényelmesen átérhessünk egyik helyről a másikra. Például, ha a keleti medencében vagyunk, és megfelelőek a szélviszonyok, akkor nagyjából 2 órába telik átérni a déli partról az északira. Ha csak a Balaton közepén szeretnénk kötetlenül fürdőzni, akkor a tapasztalatok azt mutatják, hogy 4-5 óra bőven elég rá, de ha egy nagyobb kirándulást tervezünk több megállóval, akkor az 5-6 órát minimum javasolják, de a legjobb az egész napos, 8 órás bérlés. Tehát dióhéjban: a bérlés időtartama leginkább a programtól függ.

Ahogy már korábban is mondtam, a fő kikötőjük a siófoki Stefánia kikötőben van. Innen indul minden program, minden vitorlás, de természetesen, ha igény van rá, akkor a már korábban említett kikötőkben is be lehet szállni.

Végül mi egy 10 fős, 6 fekvőhelyes vitorlást választottunk, az Andi névre keresztelt Rebell 31-est. Többek között azért is tetszett meg, mert a leírása alapján teljesen a Balatonra „szabták”, tekintve a méretét, a kialakítást és a felszereltségét. Van benne minden, ami csak kellhet (főleg, ha azt nézzük, hogy gyerekekkel megyünk) ilyen például: mikró, hűtő, gáztűzhely, asztal, no meg szúnyogháló minden ablakon, így ha valaki le akar dőlni, de nem akar megfulladni a nagy melegben, akkor sem kell tartania, hogy a bogarak megzavarják az édes pihenést.

Az is nagyon tetszett benne, hogy a cockpit, vagyis a pilóta fülke teljesen a vitorlás hátsó részében van, így elég csak egy kapitány a fedélzetre, a decken pedig kényelmes ülőrészek vannak kialakítva, hogy mindenki jól elférjen. Van még rajta beépített audio rendszer is, így zenét is tudtunk hallgatni, a gyerekek nagyon élvezték, és külön élmény volt, hogy végre nem kellett visszafogni a hangerőt se, mert hát a Balaton közepén maximum csak a halakat zavartuk volna.

Az ital és étel bekészítése opcionális volt. Mivel a gyerkőcöknek vannak kedvenc nasijuk, így azokat mindenképpen vittük magunkkal, de megbeszéltük, hogy most az egyszer kirúgunk a hámból és nem szendvicsekkel készülünk, hanem előre leegyeztetett ételeket és italokat kérünk a hajóra.

Az oldalon mellékeltek egy alaprajzot is a vitorlás belső teréről így meg tudtam nézni, hogyan is lehet rajta elférni, meg tulajdonképpen mi hol van. Mivel egy hétre mentünk le, szerencsére nem hétvégi időpontot választottunk, hiszen egyértelmű, hogy akkor a forgalom nagyobb, no meg az ár is. Hétfőtől-csütörtökig, július hónapjában 59 000 forint a bérlés egy napra, de erre még nyilván, hozzájön a hajóvezető díja, az ételek és italok, meg ha még valami pluszt is kérnénk.

Utolsó pillanatban tudtuk meg, hogy lehet bérelni halradart és mivel a férjem nagyon szeret horgászni, megleptem egy Lowerence Elite 9TI halradar bérlésével. Tulajdonképpen annyira izgatott lett tőle, mint egy kisgyerek. Öröm volt nézni!

Én a gyorsított ajánlatkérést választottam, ez tűnt a legegyszerűbbnek. Csak ki kellett töltenem egy mini űrlapot, amire 24 órán belül választ is kaptam. Állítólag van, hogy nem működik rendesen, vagy valami hiba van, ilyenkor vagy megpróbálod később újra, vagy írni kell nekik az info@balatonpro.hu e-mail címre. Nálam szerencsére nem volt ilyen probléma, de nem tűnik valami bonyolultnak ez sem, szóval nem kell megijedni, ha az űrlap kitöltése után nem kerül valaki a megerősítő oldalra. Biztos nagyon nagy náluk a kereslet, tuti, hogy eléggé leterhelt a rendszer.

Amúgy, ha valaki azt gondolja, hogy a vitorlázás csak jó időben (vagyis melegben élvezhető), annak jelezném, hogy téved. A szezon már áprilisban megkezdődik, és egészen novemberig tart. Nyilván, izgalmasabb lehet, ha van lehetőség fürdésre is, de szerintem csodálatos kikapcsolódás lehet a nélkül is. Aki egyszer kipróbálta és megtapasztalta milyen érzés, biztos, hogy visszatérő vendég lesz. A bérlés időtartamát tekintve nagyon rugalmasak, nyilván ha sok a vendég és utánunk közvetlen vinni kell valakinek a vitorlást, akkor tartani kell a megbeszélt időintervallumokat, de ha nincs közvetlen csere, akkor nem fognak azon problémázni, ha valamivel később érünk vissza a kikötőbe. Igazából nálunk is ez volt. Első körben, egy 4 órás utat választottunk, mert nem tudtuk, hogy a gyerekek mennyire bírják majd a gyűrődést, de a legnagyobb meglepetésünkre annyira imádták, hogy még ott helyben megtoldottuk további 4 órával az utat, így kerekedett ki a végére egy egész napos, 8 órás balatoni vitorlázás. Én azt tudom mondani, hogy ha „hajóbérlés balaton”, akkor csak is a BalatonPRo!

A kisfiamnak annyira tetszett a nap, hogy este mikor lefektettem aludni, már azt mondta, hogy ő inkább hajós kapitány lesz, nem is autóversenyző!

hajóbérlés balaton