Az autó rajongó barátnőm napelemekbe fekteti a megtakarított pénzét

Szilvi nevű barátnőm megszállottja a sebességnek és a versenyautóknak. Lehet, hogy kicsit beszűkülten és sztereotipikusan hangzik, de én még nem sok olyan nővel találkoztam, aki ennyire odalenne a kocsikért. Akárhányszor találkozunk, mindig feljön valahogyan ez a téma. Mostanában a járvány miatt nem volt alkalmunk találkozni, csak videó chat formájában. Épp pár napja volt a legutolsó alkalom, hogy így beszéltem vele.

Elmesélte, hogy a férjével arra jutottak, hogy az eddigi megtakarításaikat egy új autó helyett inkább egy 4 kw-os napelem rendszer kiépítésébe fektetnék. “Azt a mindenit!” – gondoltam is. Szilvi lemond egy új autóról? Valahogy azt gyanítottam, hogy kicsit bűntudata van amiatt, hogy egy olyan szükségtelenül környezetkárosító sport iránt rajong, mint a versenyautózás. Szerintem jó döntést hoztak meg. Megemlítette, hogy egy ilyen 4 kw-os napelem rendszer ára kb. bruttó 1.555.000 forinttól indul, de a végleges ár több minden függvénye lehet. Például azé, hogy milyen állapotú a tető szerkezete, mekkora a dőlésszöge, és milyen az épület tájolása. És hát az árnyékoló tényezőkről sem szabad megfeledkezni, hiszen ezek nagyban befolyásolhatják a rendszer hatékony működését.

Szilvi azt mondta, hogy ők először a napelemrendszer.info weboldalról tájékozódtak, ahol még napelem tulajdonosok személyes beszámolóit is elolvashatták. Annyira meggyőzte őket az oldal, hogy végül éppen ezt a kivitelezőt keresték fel. Ami azt illeti, olyan gördülékenyen mennek náluk a dolgok, hogy már túl is vannak az ingyenes helyszíni felmérésen, és már meg is kapták a végleges árajánlatot, amire rá is bólintottak.

A rendszerük 12 darab Sharp napelemből és hozzá egy Fronius inverterből fog állni. A céljuk pedig, hogy kiválthassák a napelemekkel az egyébként elég magas villanyszámláikat. Nagyon büszke vagyok, hogy ilyen környezettudatos döntést sikerült meghoznia Szilviéknek.