Az autóversenyző napelem rendszere

Egy régi osztálytársam a suli végeztével autóversenyzéssel kezdett el komolyabban foglalkozni, ez lett a megélhetése is. Én a ballagás végeztével nem is nagyon tartottam vele a kapcsolatot, de a párjával a miénket keresztező utcába költöztek. Így nem lakunk messze egymástól, éppen ezért múltkor arra jártam, és a házuk előtt elsétálva beléjük botlottam, mert kint ácsorogtak a járdán, a nyitott kapu előtt.

Kénytelenek voltunk hát egymásra köszönni, és ha már így adódott, akkor egy-két érdeklődő kérdést is feltettünk egymásnak, s kiderült, bár ezt közben a saját szememmel is jól láttam, hogy éppen napelem rendszer telepítése történik a házuk tetejére.

Rá is csodálkoztam a dologra, hiszen úgy tudtam, hogy ez drága mulatság, ezért tovább kérdezősködtem erről. Nagyon nem kellett noszogatni őket, büszkén meséltek a beruházásukról.

A férfi el is kezdte a legelejéről. Legelőször is megtalálták az interneten a https://napelempalyazatok.hu/ oldalát és miután megállapodtak abban, hogy őket választják, fel is keresték őket, és az egyeztetések után kiérkeztek tőlük a szakemberek egy ingyenes felmérésre. Itt azt vizsgálták, hogy a házuk alkalmas-e napelem rendszer telepítésére, például milyen fekvésű az épület, elbírja-e majd a rákerülő dolgokat, a környéken beárnyékolja-e valami a tetőjüket oly módon, hogy emiatt ne tudna funkcionálni a napelem rendszer. Aztán őket is úgymond “megvizsgálták”, vagyis megkérdezték tőlük, hogy jelenleg mekkora az áram fogyasztásuk és mik a közeljövőbeli tervek ezzel kapcsolatban. Fog-e kerülni valami nagyobb fogyasztású berendezés a lakásba, mint hűtő, légkondícionáló például. Erre természetesen az volt a válaszuk, hogy ennél nagyobb lesz majd a fogyasztás, hiszen nemsokára gyermekek vállalását tervezik. A házuk végül, mint látható, megfelelt az elvárásoknak, a napelem rendszer méretét pedig a megbeszélt igények alapján tervezték meg.

Én egészen eddig a pontig azon az állásponton voltam, hogy ebből az autóversenyzésből ezek szerint ilyen jól lehet élni – a házuk sem volt éppen kicsi és csúnya – , de ezután derült ki a “lényeg”. A napelem rendszer költségeit ugyanis pályázati pénzből fedezik, hiszen a cég, akit választottak, ilyen pályázatok lebonyolításában segíti az ügyfeleket. Az a pályázat azonban, amiből ők nyertek pénzt, már lezárult, nekik is még éppen csak sikerült beleférniük.

A kivitelező céggel való megelégedését is hangoztatta, első körben a weboldalukról tudott meg nagyon sokat, ezért is lettek többek között szimpatikusak nekik. Aztán az előzetes felmérés alkalmával tapasztalt pozitívumok mellett a szükséges ügyintézésben is segítettek nekik, hiszen ez a legmacerásabb része az egész folyamatnak. Ahogy a volt osztálytársam mondja, jobb, ha hozzáértő és tapasztalt ember viszi végig ezt a procedúrát.

Ennél a résznél nagy megértést közvetítvén hevesen bólogatni kezdtem, rájöttem, hogy sietnem kéne. Gratuláltam nekik, mondtam, hogy időre kell mennem valahová és elbúcsúztam tőlük.