A tartós bérlettel többet spórolhatsz, mintha autót vennél

Néhány hete nálunk járt a párom, Peti egyik jó barátja, Zsombor. Ezen alkalomból több közös programot is szerveztünk, de abban mindhárman megegyeztünk, hogy egy valami nem maradhat ki a programokból, ez pedig a Forma-1. Ahogy korábban is említettem, minden hétvégén a TV előtt ülök és követem a verseny eseményeit. Szerencsére a fiúk is nagy rajongók, így aztán egyértelmű volt, hogy nem hagyhatjuk ki ez alkalommal sem. A verseny alatt elkezdtünk beszélgetni, elsősorban az autókról. Ekkor említette Zsombor, hogy a cége egyre jobban fejlődik és céges autón is elgondolkodott már. Petivel megemlítettük neki, hogy nem olyan régen hallottuk egy másik ismerőstől, hogy van lehetőség tartós bérlet révén cégautót szerezni, amellyel azért könnyedén spórolhatunk. Így miután megnéztük a versenyt, közösen rákerestünk, hogy milyen lehetőségek közül választhat, milyen előnyei és hátrányai vannak, ha ere teszi le a voksát.

A keresőbe beírva, találtunk egy oldalt (http://www.flottakezeles.hu/hitel-lizing-tartos-berlet-afa.html), ahol elég részletesen leírnak mindent. Több blogbejegyzés is van, így nagyon sok mindennek utána tudtunk nézni. Ez kifejezetten hasznos volt, mivel egyikünk sem valami nagy szakértő ezen a téren. Na, de nézzük meg, mire is jöttünk rá az olvasottak alapján.

Mi a tartós bérlet fogalma? Milyen előnyökkel jár?

tartós bérlet
Tartós bérlet vagy autóvásárlás?

A tartós bérlet lényege, hogy a bérbeadó megvásárolja a bérbevevő által kiválasztott eszközt, jelen esetben autót, majd annak használati jogát  az autó tulajdonosa a bérlőnek díjfizetés ellenében, bérleti szerződés keretében átadja. A szerződésben előre meghatározott futamidő végén pedig a bérelt autót visszaadja a bérbeadónak. Az autó bérleti díja nem kerül be a bérlő könyveibe, mint szolgáltatás, a bérleti díj teljes egészében leírható költségként. Egyik legnagyobb előnye, hogy sok költséget megspórol egy cégnek, mintha a cég megvásárolná az autót. Azok, akik tartós bérletbe adnak egy autót, azoknak lehetősége van a bruttó vételár kifizetése után az áfát visszaigényelni. Így a finanszírozás árát már csak a nettó eszközértékből számítják. Ez kedvező a bérlő cég számára, hiszen kevesebbet kell fizetni az autóért. Nem kell számolni olyan dolgokkal, mint a cégautó adó, a gépjármű adó, a regisztrációs adó, vagy éppen a forgalomba helyezés költségei.

Eddig elég jól hangzik. Sőt, a gyanakvó énem meg is jegyezte a fiúknak, hogy talán túl szép, hogy igaz legyen. Legalábbis első olvasásra az jött át, hogy ez Zsombornak, mint leendő bérlőnek csupa pozitívum. Na, de a bérbeadó cég sem szeretne rosszul járni, így valamilyen rejtett költségek még lehetnek, vagy ezeket a kedvezményeket kompenzálhatják azzal, hogy növelik a bérleti díjat. Tovább böngészve az oldalt, megtudtam, hogy még ez esetben is megéri ezt a szolgáltatást választani.

A tartós bérlet esetében fontos megjegyezni azt a fogalmat, hogy maradványérték. Ez az érték a futamidő végére van beállítva és a majdani piaci értéket tükrözi.  A flottakezelő a gépkocsit ezen a piaci áron fogja értékesíteni, így ezt az értéket lényegében már más fizeti ki helyettünk. Tehát Zsombor ezt az összeget meg tudná spórolni és akár felhasználhatná más célokra, pl. befektetésre vagy a cég bővítésére, fejlesztésére.

Nézzük meg, hogy mi a helyzet ÁFA ügyileg!

Az ÁFA-val kapcsolatban két előnyt is ismertetnek az oldalon. Az egyik, hogy miután mi kiválasztottuk az autót, a bérbeadó cég azt megveszi, majd az autó árának ÁFA-ját visszaigénylik, így mi már egy nettó autóértékre számolt bérleti díjat kapunk. A másik előny az, hogy nekünk, mint bérlőknek, a bérleti díj áfa-ja is levonhatóvá válik. Így mind az autó, mind a használata 27%-al olcsóbb lesz. Az ÁFA-val kapcsolatban a cég oldalán még egy fontos dolgot megemlítenek. Ez a magánhasználathoz és az üzleti használathoz kapcsolódik. Vannak cégek, amelyek dolgozóik részére magánhasználatot engedélyeznek. Ilyen esetben a bérleti díj ÁFA-ja a csak a magán és üzleti használat arányában igényelhető vissza. Ilyenkor az üzleti használatot dokumentált útnyilvántartással kell igazolni.

2 fontos adó, amit jó, ha ismerünk, ha autóbérlésben gondolkodunk

Az oldalon böngészve a blogon is elidőztünk egy kicsit, néhány bejegyzést meg is néztük. Elsősorban azokat kerestük, amelyek a tartós bérlettel foglalkoznak valamilyen formában. Így jutottunk el a 2 fontos adó, amin sokat spórolhat a cégének tartós bérlettel című bejegyzéshez. Egy ilyen cím mellett nem tudtunk úgy elhaladni, hogy ne olvassunk bele. Hosszabban nem fejteném ki, hogy mi mindent írtak le a cikkben, ha érdekel titeket nyugodtan keressétek meg. Röviden az a lényeg, hogy tartós bérlet esetén megspórolhatjuk a társasági adó jelentős részét. A társasági adó lényegében azt jelzi, hogy az adott cégnek mekkora volt az éves eredménye. Az eredmény jó dolog, de ha csak a bankszámlánkon pihen, akkor abból bizony adózni kell. Érdemesebb tehát, befektetni valami olyanba, ami hasznos a vállalkozás számára, mint pl. egy céges autóba.

Mondhatnánk azt is, hogy igazából vehetnénk autót is. Azonban személyautó vásárlás esetén ÁFA levonási tilalom van. Ez alól kivételt képez, ha az autót bérbeadási vagy továbbértékesítési célból vásároljuk. Tehát hiába vennénk autót, abban az esetben kell ÁFA-t fizetni. Bérelt autó esetén azonban az ÁFA levonhatóvá válik. Sokakban felmerülhet az a kérdés is, hogy miért fizessek havonta egy autóért, ami végül úgysem lesz az enyém. Bevallom, ez a kérdés a mi fejünkben is megfogalmazódott. Továbbolvasva a bejegyzést erre a kérdésre is választ kaptunk. Azért, mert így kevesebb pénzt költünk az autóra, mintha megvennénk. Az autó maradványértékét soha nem kell kifizetniük, vagyis a bérleti díjakat összeadva, sokkal alacsonyabb összeget kapunk, mint amennyibe az új autó került volna. Másrészt, bérlés során a pénzünket egy új autóba fektetjük, aminek sem szervizeltetésével, sem a javíttatásaival nem kell törődnünk. Míg vásárlás esetén kapunk egy autót, amely folyamatosan veszít az értékéből, és nekünk kell vele foglalkozni. A mi feladatunk a javíttatás, szervizeltetés, karbantartás, gumicsere stb.

Csak semmi meglepetés!

Harmadik fontos szempont, amelyet a tartós bérlet mellett említenek: a fix költségek. Mivel a tartós bérleti szerződésben meghatározott bérleti díj mindent tartalmaz, így nyugodtan lehet vele előre tervezni. Ellenben egy vásárolt autó esetén, sosem tudhatjuk, hogy milyen váratlan költségekkel kell majd számolnunk. Összefoglalva, azt javasolják, hogy a cégautót ne csak eszköznek, hanem lehetőségnek tekintsük. Egy olyan lehetőségnek, ahol a pénzünket valami hasznosba fektethetjük. Megelőzve azt, hogy az adókon keresztül az ablakon dobjuk ki a pénzünket.

Zsombor végül úgy döntött, egy próbát megér, hogy felvegye a kapcsolatot a céggel. Így visszahívást kért, hogy a további kérdéseit és a részleteket megbeszélhesse a céggel. Emellett az “5 költségcsökkentő lépés cégautójához” című sorozatra is feliratkozott. Elég jó véleményeket olvastunk ezzel kapcsolatban, Ráadásul ingyenes, szóval vesztenivalója nincs vele. Sőt, biztos vagyok benne, hogy elég sok hasznos információt fog szerezni, amellyel még hatékonyabban tud cégautót választani, illetve még hatékonyabban tud a finanszírozási formák közül is választani.